Neurologische variatie

Er is veel natuurlijke variatie in de hersenen van mensen. Denk bijvoorbeeld aan ADHD, autisme, dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en epilepsie, die allemaal neurologische symptomen hebben. Er kan een probleem ontstaan als de omgeving niet genoeg aansluit bij de behoeften van de personen.

Behoeften

Mensen met neurologische variaties hebben vaak specifieke behoeften als het gaat om digitale toegankelijkheid. Voorbeelden van deze behoeften zijn duidelijkheid, voorspelbaarheid, en structuur. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze behoeften niet alleen gelden voor mensen die een bepaalde diagnose hebben, maar ook voor mensen die niet zijn gediagnosticeerd. Uiteindelijk wordt je productie dus zo beter voor iedereen. Uit een onderzoek van NPO Innovatie over overprikkeling blijkt zelfs dat bijna 7 op de 10 mensen wel eens overprikkeling ervaren.

Tegenstrijdige behoeften?

Mensen kunnen tegenstrijdige behoeften hebben, maar het is nog steeds mogelijk om in inclusief ontwerp toch aan deze behoeften te voldoen. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met het verwerken van visuele informatie, terwijl anderen problemen kunnen hebben met het begrijpen van geschreven tekst. Sommigen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde visuele of auditieve prikkels, terwijl anderen moeite kunnen hebben met het vasthouden van de aandacht. Daarom bieden wij media aan met tekstuele, gelijkwaardige, alternatieven. Tekst ondersteunen we met beeld of audio. Door toegankelijke code is deze ook te lezen in software die extra tools aanbieden voor het lezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan regelfocus in de Insluitende lezer van Microsoft Edge.

Zorg voor

Voorspelbaarheid

  • Duidelijke en voorspelbare navigatie en interactie.
  • Duidelijke patronen door het hele ontwerp heen, zo consistent mogelijk met andere producties van ons en "concurrentie".
  • Geen knippereffecten of plotselinge harde geluiden. Deze kunnen afleidend, overprikkelend zijn of epileptische aanvallen veroorzaken.
  • Een duidelijke en voorspelbare structuur in de content. Gebruik koppen, lijsten en tabellen.

Rust

  • Een rustige lay-out. Gebruik bijvoorbeeld niet te veel kleuren, afbeeldingen en tekst op รฉรฉn pagina.
  • Niet te weinig contrast, maar ook niet te veel. Een te hoog contrast kan overprikkelend zijn voor iedereen, zeker na langere tijd.
  • Een product dat de systeeminstellingen van de gebruiker respecteert. Denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van animaties. Speel alleen animaties af als de systeeminstellingen dat toestaan. Zorg dat tekstgrootte zich aanpast aan de systeeminstellingen.

Lezen

  • Zorg dat mensen tekst kunnen lezen op hun eigen tempo.
  • Vermijd afkortingen, jargon, spreekwoorden en gezegdes.
  • Zorg dat de code semantisch is geschreven, zodat mensen informatie kunnen lezen op hun eigen manier zonder informatie te missen.
  • Schrijf tekst niet zomaar in hoofdletters, dit is lastig als je van de vorm van de woorden afhankelijk bent om te kunnen lezen (dyslexie).
  • Bied de mogelijkheid om een dyslexie lettertype te gebruiken en artikeltekst te vergroten.
  • Schaal de hele interface van een productie mee met de tekstgrootte instellingen in het systeem van de gebruiker.

Overprikkeling

In aanloop naar de dag van overprikkeling op vrijdag 23 juni 2023 heeft NPO Innovatie een trendverkenning uitgevoerd naar mensen met een hogere prikkelgevoeligheid. Het onderzoek is te downloaden via NPO Innovatie - Onderzoek naar overprikkeling.

Verder lezen

Meer weten?


Externe bronnen zijn niet verbonden met NTR