Onze taak

Samen tegen digitale uitsluiting

Het webteam, de communicatieafdeling of de ICT-afdeling kunnen niet in hun eentje zorgen voor digitale toegankelijkheid. Daarvoor is de hele organisatie nodig. Van hoger management, juristen, inkopers en vormgevers tot HR-adviseurs, trainers, redacteuren en testers. (Ministerie van Algemene Zaken)

Digitale uitsluiting tegengaan kunnen we alleen samen. Inclusieve producties hebben vele voordelen, waaronder:

  1. Met toegankelijke producties bereiken we een groot deel van de samenleving. Hierdoor kunnen we onze maatschappelijke taak beter vervullen en zo dicht mogelijk bij onze missie komen.
  2. Door een groter bereik kunnen we meer impact maken.
  3. Door toegankelijke websites te programmeren is onze content beter vindbaar op zoekmachines en sociale media. Zo kan content niet alleen door mensen, maar ook door machines beter begrepen kan worden.
  4. Uiteindelijk is inclusief ontwerpen beter voor iedereen.
  5. Toegankelijke producties voldoen aan de wettelijke eisen.
  6. We kunnen een voorbeeld en inspiratie zijn voor andere omroepen en producenten.

Wat moeten wij als NTR doen?

Er zijn twee belangrijke onderdelen die we moeten aanpakken.

1: Lopende projecten

Onze lopende projecten streven naar toegankelijkheid voor onze websites en applicaties. We voldoen minimaal naar het AA-niveau en streven er zelfs naar om te voldoen aan de AAA-richtlijnen van WCAG 2.2 (waar mogelijk). Elke productie heeft een specifieke pagina gewijd aan de toegankelijkheid, inclusief eventuele uitzonderingen. Toegankelijkheid staat vanaf dag 1 van het project op de agenda en we integreren controles in onze planning.

2: Gepubliceerde producties

We maken een inventarisatie van de huidige stand van zaken op onze websites en applicaties. Hiervoor maken we gebruik van een checklist die we hebben opgesteld. Je vindt daarin zowel de minimale vereisten met onze ambities. Die zijn op deze website terug te vinden onder richtlijnen.

Op dit moment wordt nog bekeken hoe we deze checklist op een goede en laagdrempelige manier onder de aandacht kunnen brengen bij onze collega's van andere afdelingen. We willen bijvoorbeeld deze website gebruiken om het bewustzijn rondom toegankelijkheid te vergroten. Daarnaast zoeken we ook naar manieren om de richtlijnen eenvoudig beheerbaar te maken, zodat we toekomstige veranderingen gemakkelijk kunnen doorvoeren.

Op basis van deze inventarisatie kunnen we per website of applicatie een plan opstellen om verbeteringen door te voeren, zowel op technisch als redactioneel vlak.

Bij nieuwe projecten gebruiken we de checklist vanaf het begin om te voorkomen dat er achteraf veel extra werk nodig is. Het is belangrijk dat we vanaf het begin betrokken zijn, zodat we toezicht kunnen houden en creatief kunnen meedenken.

Verder lezen

Meer weten?


Externe bronnen zijn niet verbonden met NTR