WCAG 2 & 3

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C).

Wanneer voldoende? โœ…

Het is een verzameling richtlijnen om digitale producties toegankelijk te maken voor iedereen. De richtlijnen zijn opgedeeld in drie niveaus: A, AA en AAA. Wij moeten voldoen aan A en AA. We nemen ook mee van AAA wat per project mogelijk is.

Niveau A en AA behalen kan je vergelijken met een 5,5 op een toets: het is het minimale wat je kan doen. Het zorgt dat mensen toegang hebben, maar er kunnen nog dingen zijn die niet fijn werken. Om ook echt een fijne gebruikersbeleving te bieden, moeten de richtlijnen ook goed geรฏnterpreteerd worden. Het is dus niet alleen een kwestie van afvinken.

Versies

WCAG 2.2

De richtlijnen die je op deze website vindt komen uit WCAG versie 2.2. De enige uitzondering is het kleurcontrast. Hiervoor gebruiken we al de WCAG 3 methode. Er is namelijk terechte kritiek op de berekening van versie 2. De berekening van versie 3 is wetenschappelijk bewezen beter en geeft dus een realistischer beeld van de leesbaarheid van tekst. We meten het contrast met onze eigen contrast meter.

WCAG 3

De WCAG 2.2 richtlijnen zijn gericht op webcontent en missen nog houvast voor apps en nieuwere technologieรซn. WCAG 3 moet het probleem oplossen. De focus op webcontent gaat weg en wordt verplaatst naar digitale producties in het algemeen. Dat gaat dus ook over apps en PDF's. Het concept voor WCAG 3 bestaat al sinds 2021, maar het is nog niet bekend wanneer het af is. Daarom gebruiken we nu nog WCAG 2.2 met de aanpassing voor de kleurcontrast berekening.

WCAG 3 gaat de niveau's A, AA en AAA ook vervangen met een nieuw systeem. De conformiteitsniveau's worden dan brons, zilver en goud. Brons wordt gemeten met automatische testen. Vanaf zilver moet er met gebruikers en toegankelijkheidsexperts getest worden. Goud is het hoogste niveau en is voor de meest toegankelijke producties.

Verder lezen

Meer weten?