Transcriptie

Een transcriptie moet een opzichzelfstaand begrijpelijk alternatief zijn en gelijkwaardig zijn aan de audio of video. Dat betekent dat het dezelfde informatie bevat. Als ziende en horende krijg je veel meer informatie mee dan wat je op het eerste gezicht zou denken. Je hoort bijvoorbeeld wat voor stem iemand heeft, hoe lang iemand moet nadenken over een antwoord en achtergrondgeluiden die de sfeer of andere informatie omschrijven. In video's zie je alle tekst in beeld en alle beelden die voorbijvliegen. Je weet ook wanneer de scรจnes wisselen en hoe iemand er uit ziet. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van informatie die je mist als je niet kan zien of horen. Daarom moet een transcriptie gelijkwaardig zijn.

Een goede transcriptie is als een verhaal uit een boek.

Geluid

Transcriptie van audio of video bevat vaak alleen de letterlijke tekst. Alleen letterlijke tekst is niet gelijkwaardig. De letterlijke tekst mist bijvoorbeeld de sfeer, wie het zegt en met welke intonatie. Gebruik daarom juist geluidsbeschrijving.

Beeld

Beeldbeschrijving is verplicht voor video. Let op: voor video die van te voren is opgenomen voldoet een transcriptie niet om aan niveau AA te voldoen. Hiervoor moet je beeldbeschrijving toevoegen in een audiotrack, wanneer beeldomschrijving niet in de normale audio van de video aanwezig is.

Aanbieden

Een transcriptie kan je het beste aanbieden via een website. Het moet bij de content te vinden zijn. Het kan ook in een PDF, maar via een website is alle tekst te selecteren en makkelijker te gebruiken met hulpsoftware.

Verder lezen

Meer weten?