Reflecteren

Reflecteer en repareer. Met een onervaren team (op het gebied van toegankelijkheid) is het vaak nodig om terug naar de "tekentafel" te gaan. Een ervaren team kan natuurlijk nog steeds fouten maken.

Het is essentieel om te reflecteren op oude projecten, of het project dat je net hebt gedaan. Ook is reflecteren al essentieel op het moment dat er iets fout gaat. Want, wat heeft daartoe geleid? Het scheelt tijd en werk om even stil te staan in plaats van gelijk door te gaan. Toegankelijkheid wordt namelijk steeds duurder om op te lossen naarmate het project vordert. Door bewust terug te kijken op eerdere ervaringen en resultaten, kun je voorkomen dat je dezelfde fouten herhaalt en kun je de kwaliteit en efficiëntie van je werk vergroten.

Reflecteren op toegankelijkheid moet samen met een toegankelijkheidsexpert.

Evalueren

Beoordeel de verschillende aspecten van het project, zoals planning, samenwerking, communicatie, budgetbeheer en risicobeheer. Identificeer sterke punten en zwakke punten in elk van deze gebieden.

Leren

Identificeer de belangrijkste lessen die je hebt geleerd tijdens het project. Dit kunnen zowel positieve als negatieve lessen zijn. Denk na over wat je anders zou doen als je het project opnieuw zou uitvoeren.

Actiepunten

Op basis van je reflecties en de geïdentificeerde lessen, stel specifieke actiepunten op om verbeteringen aan te brengen in toekomstige projecten. Formuleer duidelijke doelen en strategieën om deze doelen te bereiken.