Kwaliteit

Naleving garandeert geen kwaliteit.

Het naleven van de richtlijnen is geen garantie op kwaliteit. Een focus op richtlijnconformiteit laat weinig ruimte over om rekening te houden met de gebruikscontext. Het biedt geen directe vereiste om rekening te houden met de gebruikerservaring van mensen met een functievariatie. Enkel focussen op de richtlijnen naleven is dus nog geen garantie op kwaliteit. Dit zijn de echte vereisten:

Validisme op de loer

Het lastigste aan toegankelijke producties is dat het bij ieder beroep op ieder moment beperkt kan worden. Er moet niet alleen technische kennis zijn, maar ook bewustzijn. Bij gebrek aan technische kennis worden er richtlijnen niet gevolgd en bij gebrek aan bewustzijn worden er echte behoeftes genegeerd. Het negeren van die behoeftes leidt tot uitsluiting en het versterken van ongelijkheid.

Een divers team

Het is van cruciaal belang om een team samen te stellen dat divers is in menselijke functievariatie. Door verschillende stemmen en perspectieven te betrekken, kunnen producties beter aansluiten bij de behoeften van een breed publiek, inclusief mensen met een functievariatie.

Het betrekken van mensen met een functievariatie in het proces

Mensen met een functievariatie hebben waardevolle inzichten en expertise als het gaat om toegankelijkheid. Door hen actief te betrekken bij het creatieve proces, kunnen mogelijke barrières worden geïdentificeerd en kunnen oplossingen worden ontwikkeld die de gebruikerservaring verbeteren.

Een productie creëren die aan de richtlijnen voldoet

Hoewel naleving van richtlijnen alleen geen garantie is voor kwaliteit, blijft het belangrijk om de toegankelijkheidsrichtlijnen te volgen. Deze richtlijnen zijn ontwikkeld op basis van best practices en zijn bedoeld om de toegankelijkheid te verbeteren. Deze richtlijnen zijn niet statisch en worden met nieuwe innovaties en technologieën wel eens bijgewerkt. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Een team waarvan iedereen kennis heeft van de theorie en richtlijnen

Het is van groot belang dat het team dat verantwoordelijk is voor de productie volledig op de hoogte is van de relevante theorie, richtlijnen en "best practices" op het gebied van digitale toegankelijkheid. Dit stelt hen in staat om bewuste keuzes te maken en ontwerpen te creëren die aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen. Met een team dat zich goed kan verplaatsen in de beleving van mensen met een functievariatie, wordt het risico op fouten enorm verkleind.