Inspiratie

Hier vind je een aantal onderzoeken voor NPO Innovatie die zich specifiek richten op toegankelijkheid.

Podwalks

Een goed voorbeeld hiervan zijn de innovaties rondom de podwalks. De televisie serie is natuurlijk ondertiteld. Maar nou denk je misschien, hoe maar je een podwalk nou toegankelijk voor iedereen, ook mensen die niet kunnen luisteren (pod) en wandelen (walk)? Want: niet iedereen kan een (hele) wandeling lopen. En: niet iedereen kan goed een podcast luisteren. Ook kan niet iedereen zomaar een app gebruiken als de interface slechts visueel is. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken.

App ontwerp

Door de app juist te programmeren volgens toegankelijkheidsrichtlijnen, zijn de elementen goed gelabeld. Deze kunnen nu dus goed worden voorgelezen door schermlezers. Denk bijvoorbeeld aan teksten en knoppen. Zonder goede labels is een app meestal helemaal niet te gebruiken. Ook hebben de knoppen een groot genoeg vlak om op te tikken. Het contrast is ook volgens de richtlijnen.

Podcast

Omdat niet iedereen een (hele) podwalk kan wandelen, kan je ieder hoofdstuk uit de podwalk luisteren waar je maar wilt. Net als een podcast. Je kan dus thuis vanaf de bank luisteren, of de route deels lopen en deels luisteren op een bankje.

Audiodescriptie

Sommige mensen zijn bijvoorbeeld doof, slechthorend, hebben misschien een oorontsteking of zijn gewoon even hun oortjes vergeten. Voor deze mensen is er audiodescriptie beschikbaar.

Offline

De audiodescriptie is ook offline beschikbaar. Deze bieden we aan via PDF.

Rolstoeltoegankelijk en hondvriendelijk

In de app staat aangegeven of routes volledig met een rolstoel te doen zijn. Ook staat er bij routes of deze met een hond gelopen kunnen worden.

NOS Laaggeletterden

NOS onderzocht: โ€œHoe kunnen we ons nieuws voor laaggeletterden toegankelijker maken?โ€. Laaggeletterden op NPO Innovatie.

VPRO DoofPod

Een podcast speler voor doven en slechthorenden. DoofPod op NPO Innovatie.

NTR Het Klokhuis Voice

Een onderzoek naar of de implementatie van zoeken via spraak de toegankelijkheid van de website verbeterd. Het Klokhuis Voice op NPO Innovatie.

KRO-NCRV De Slimste Mens Voice Quiz

De slimste mens voice op de Google Home is de meest gebruikte voice toepassing binnen de NPO. KRO-NCRV onderzocht of het integreren van de voice quiz in de app een succes zou zijn. De Slimste Mens Voice Quiz op NPO Innovatie.

NOS Toegankelijke tekst

NOS onderzoekt hoe tekst met behulp van AI toegankelijker gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld het meertalig aanbieden van verhalen, uitleg bij moeilijke woorden en het versneld oplezen van verhalen. Toegankelijke tekst op NPO Innovatie.

EO Doven community

EO onderzocht een nieuw format speciaal gericht op doven en slechthorenden. Doven community op NPO Innovatie.

Verder lezen

Meer weten?

Externe bronnen zijn niet verbonden met NTR