Animatie

Het begrijpen van mogelijke effecten van animatie op mensen met een beperking is de eerste stap naar toegankelijke animatie. Allerlei soorten menselijke variatie van lichtgevoeligheid, kleurenblindheid of epilepsie tot aandachtsstoornissen en cognitieve beperkingen kunnen de manier waarop mensen animatie beleven beรฏnvloeden.

Meer over audio en video toegankelijk maken vind je bij redacteur.

Flitsen ๐ŸŒŸ

Zoals bij alle vormen van media moet er een alternatief beschikbaar zijn in tekst (transcriptie en ondertiteling). Maar ook in het beeld kan je rekening houden met toegankelijkheid. Zo kan je bijvoorbeeld een animatie maken die niet te snel gaat, of die niet te veel flikkert. Er is een WCAG richtlijn waar wij aan moeten voldoen als het om flitsen gaat. Vermijd altijd flitsende beelden, maar als je ze toch gebruikt mag het niet meer dan drie keer per seconde flitsen. Lees meer op de pagina van de WCAG over flitsende beelden.

Kleuren en contrast ๐ŸŽจ

Animatie kan vaak worden opgedeeld in informatie en decoratie. Informatie moet altijd toegankelijk zijn, decoratie niet. Als je animatie gebruikt om informatie over te brengen, moet je rekening houden met kleur en contrast.

Controle ๐Ÿ™‹

Volgens de richtlijnen moeten de gebruikers in controle zijn over de animatie. Dit betekent dat de animatie moet kunnen worden gepauzeerd, gestopt of overgeslagen. Zorg dat de plek, waar de animatie komt te staan, de gebruikers deze controle biedt.