Nieuws
In tekst: 'WCAG 2.2 nieuwe richtlijnen'. In de achtergrond is een foto met schetsen op papier van schermen van een mobiele app.

WCAG 2.2 brengt meer richtlijnen voor inclusie met zich mee

Een nieuwe versie van WCAG, versie 2.2, is uitgekomen. Het is een update van de vorige versie. Deze versie bevat nieuwe richtlijnen die voor ons relevant zijn. Er is ook รฉรฉn richtlijn verdwenen. Bekijk de nieuwe richtlijnen.

Om een productie die aan WCAG 2.2 voldoet aan versie 2.2 te laten voldoen, hoeven alleen een beperkt aantal nieuwe richtlijnen getest te worden.

Hoogtepunten

Consistente hulp

Nieuwe richtlijn 3.2.6 zegt dat hulp consistent aangeboden moet worden op verschillende pagina's. Dit geeft gebruikers de nodige handvatten op iedere plek.

Slepen, swipen, drag & drop

Sleep-, swipe- of drag & dropbewegingen zijn niet voor iedereen uit te voeren. Nieuwe richtlijn 2.5.7 stelt dat voor deze acties altijd een toegankelijk alternatief moet zijn. Denk aan knopjes om een kaart te bewegen of voor een slideshow. Tijdens het ontwikkelen van een nieuw concept is het belangrijk om hier al over na te denken.

Onbedekte focus

Ontwikkelaars en ontwerpers moeten rekening houden met zichtbare focus. Het element in focus wordt in software aangegeven met een omlijning: de "focus ring". De nieuwe richtlijn 2.4.11 en richtlijn 2.4.12 stellen dat deze focus ring niet bedekt mag zijn met een ander element.

Toegankelijke authenticatie

Als het verifiรซren van een identiteit nodig is, moet iedereen dat kunnen doen. Lees meer bij richtlijn 3.3.8.

Richtlijn niet langer relevant

Richtlijn 4.1.1 "parsing" is niet langer opgenomen in WCAG 2.2. Deze richtlijn ging over het correct gebruiken van onder andere HTML. Browsers zijn inmiddels beter geworden in het omgaan met fouten in HTML. Daarom is deze richtlijn niet langer relevant. Ook gebruikte toegankelijkheidssoftware vroeger een eigen mechanisme om pagina's te begrijpen direct uit de HTML. Dat gaat nu via de browsers zelf.

Verder lezen

Meer weten?


Externe bronnen zijn niet verbonden met NTR